Jaśminowe masło z pachnotką

69,00 zł

Arcybogate w składniki odżywcze masło do ciała z naturalnym olejkiem jaśminowym znanym ze swoich różnorodnych dobroczynnych i upiększających właściwości.

Olejek jaśminowy , który jest jednym ze składników masła jaśminowego zawiera związki chemiczne, które działają antyseptycznie (bakteriobójczo), goją podrażnienia, trądzik i stany zapalne. Przyśpieszają też regenerację podniszczonych komórek oraz odżywiają je i wzmacniają poprzez utrzymywanie w nich wilgoci. Olejek jaśminowy jest również źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy, które usuwają z ciała wodne rodniki, czyli związki chemiczne, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do starzenia się komórek.

Działanie:
- nawilżające
- regenerujące
- wygładzające
- przeciwzmarszczkowe

Pojemność
Ilość

Arcybogate w składniki odżywcze masło do ciała z naturalnym olejkiem jaśminowym znanym ze swoich różnorodnych dobroczynnych i upiększających właściwości.

Kwiat jaśminu, symbol miłości i romansu, to bardzo intrygujący kwiat, który kwitnie jedynie w nocy. To od jego nazwy wywodzi się popularne imię Jasmine.

Olejek jaśminowy , który jest jednym ze składników masła jaśminowego zawiera związki chemiczne, które działają antyseptycznie (bakteriobójczo), goją podrażnienia, trądzik i stany zapalne. Przyśpieszają też regenerację podniszczonych komórek oraz odżywiają je i wzmacniają poprzez utrzymywanie w nich wilgoci. Olejek jaśminowy jest również źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy, które usuwają z ciała wodne rodniki, czyli związki chemiczne, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do starzenia się komórek (ich źródłem jest na przykład dym tytoniowy). Wspomaga naturalną odnowę komórek skóry i pobudza tworzenie się nowych komórek. Poprawia elastyczność i sprężystość. Przywraca blask zmęczonej skórze. Skóra staje się gładsza, jędrniejsza, bardziej promienna. Ma młodszy wygląd. Dodatkowo ma właściwości silnego afrodyzjaku, działającego w równym stopniu na kobiety, co na mężczyzn.

Przepiękny zapach jaśminu pobudza zmysły i potrafi na długo oczarować.

Działanie:
- nawilżające
- regenerujące
- wygładzające
- przeciwzmarszczkowe

 

Masło shea: W Europie masło shea znane było już w XVIII wieku. Z Afryki przywiózł je szkocki podróżnik Mungo Park. Już na początku XIX wieku wyraźnie zwiększyło ono swoją popularność w całej Europie, a w wieku XX było już bardzo często wykorzystywane w branży kosmetycznej. Masło shea często nazywane jest również masłem karite. To nic innego jak olej pozyskiwany z nasion afrykańskiego drzewa Masłosza. Rośnie ono na terenach zachodniej środkowej Afryki. Drzewo Małosza żyje około 300 lat, a jego pierwsze owoce zbiera się dopiero po 30-40 latach. Na przebiegu tego czasu osiąga od 15 do 25 metrów wysokości. Owoce drzewa masłosza wyglądem przypominają nieco jagody. Masła shea zawiera witaminy A i E, odpowiada za głębokie nawilżenie skóry, zawartość witaminy F odpowiada za rozluźnienie mięśni, pozostałe substancje wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej, dzięki czemu poprawiają elastyczność. Masło shea jest naturalnym filtrem słoneczny o niskim współczynniku (ok. 5 SPF).

Olej z pestek moreli (nazywany także olejem morelowym): pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion owoców moreli zwyczajnej. Jest to drzewo z rodziny różowatych, pochodzące z terenów Azji Środkowej i Wschodniej. Obecnie morela zwyczajna uprawiana jest w wielu miejscach świata, w tym również w Polsce. Pestki moreli składają się w około 40% z tłuszczu, który po wytłoczeniu nazywany jest olejem z pestek moreli. Jego głównymi składnikami aktywnymi są korzystne dla zdrowia tłuszcze nienasycone oraz witaminy – przede wszystkim niezwykle cenna i rzadko spotykana witamina B17. Wśród najważniejszych składników oleju z pestek moreli wyróżnia się: nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy (omega-9) i kwas linolowy (omega-6); kwas palmitynowy (nasycony kwas tłuszczowy); witaminy z grupy B, w tym witaminę B17; witaminę E, witaminę A, sole mineralne.  Do głównych korzyści, jakie wynikają ze stosowania olejku morelowego, zalicza się: dogłębne nawilżenie skóry ,odżywienie i ukojenie skóry – dzięki bogactwu naturalnych antyoksydantów, witamin i kwasu linolowego, olej z pestek moreli dogłębnie odżywia skórę, przeciwdziała procesom starzenia, a także łagodzi stany zapalne. Stosowanie oleju morelowego szczególnie zalecane jest osobom o cerze dojrzałej, pozbawionej jędrności. Olej z pestek moreli może być stosowany również do pielęgnacji skóry niemowląt – jest wyjątkowo delikatny i niepodrażniający.

 Olej Perilla (olej z pachnotki): jest substancją w 100% naturalną nie wywołuje alergii i może być stosowany nawet u osób bardzo wrażliwych. Jest olejem lekkim i nie zapycha porów co sprawia, że bez obaw może być stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej. Olej z pachnotki jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego należącego do grupy nienasyconych tłuszczów Omega-3. W związku z tym jest on polecany osobom z chorobami układu krążenia oraz wegetarianom, których dieta pozbawiona ryb może stwarzać ryzyko niedoboru  Omega-3. Ponadto olej z pachnotki zawiera dużo witaminy E pozytywnie wpływającej na skórę, przeciwdziałającej zakrzepom oraz warunkującej prawidłową płodność. Jest także bogaty w kwas rozmarynowy mający działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Olej z pachnotki zawiera w swoim składzie także kwercetynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, opóźnia starzenie oraz wykazuje silne działanie przeciwalergiczne. Znajdziemy w nim również flawonoidy, antocjany oraz wiele związków fenolowych wpływających korzystnie na organizm człowieka.

Olejek jaśminowy: Olejek jaśminowy , który jest jednym ze składników masła jaśminowego zawiera związki chemiczne, które  działają antyseptycznie (bakteriobójczo), goją podrażnienia, trądzik i stany zapalne. Przyspieszają też regenerację podniszczonych komórek oraz odżywiają je i wzmacniają poprzez utrzymywanie w nich wilgoci. Olejek jaśminowy jest również źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy, które usuwają z ciała wodne rodniki, czyli związki chemiczne, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do starzenia się komórek (ich źródłem jest na przykład dym tytoniowy).  Wspomaga naturalną odnowę komórek skóry i pobudza tworzenie się nowych komórek. Poprawia elastyczność i sprężystość. Przywraca blask zmęczonej skórze. Skóra staje się gładsza, jędrniejsza, bardziej promienna. Ma młodszy wygląd. Dodatkowo ma właściwości silnego afrodyzjaku, działającego w równym stopniu na kobiety, co na mężczyzn



Masło shea: W Europie masło shea znane było już w XVIII wieku. Z Afryki przywiózł je szkocki podróżnik Mungo Park. Już na początku XIX wieku wyraźnie zwiększyło ono swoją popularność w całej Europie, a w wieku XX było już bardzo często wykorzystywane branży kosmetycznej.  Masło shea często nazywane jest również masłem karite. To nic innego jak olej pozyskiwany z nasion afrykańskiego drzewa Masłosza. Rośnie ono na terenach zachodniej środkowej Afryki. Drzewo Małosza żyje około 300 lat, a jego pierwsze owoce zbiera się dopiero po 30-40 latach. Na przebiegu tego czasu osiąga od 15 do 25 metrów wysokości. Owoce drzewa masłosza wyglądem przypominają nieco jagody. W ich środku znajdują się czarne nasiona, które zawierają dużą ilość tłuszczy. Masła shea zawiera witaminy A i E, odpowiada za głębokie nawilżenie skóry, zawartość witaminy F odpowiada za rozluźnienie mięśni, pozostałe substancje wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej, dzięki czemu poprawiają elastyczność. Masło shea jest naturalnym filtrem słoneczny o niskim współczynniku (ok. 5 SPF).

Olej kokosowy: Jest idealny do cery suchej i łuszczącej się. Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się. Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz przebarwieniom. Szybko się wchłania, nie pozostawiając lepkiej powłoki. W lecie można stosować go jako krem przeciwsłoneczny (skutecznie chroni przed promieniowaniem UV) oraz jako balsam po opalaniu, gdyż ukoi spieczoną skórę. Z kolei w okresie jesienno-zimowym ochroni cerę przed szkodliwych wpływem niskich temperatur i zimnego wiatru. Dzięki swojej wytrzymałości na wahania termiczne zachowuje wszystkie wartościowe składniki: naturalne antyutleniacze i witaminę E. Z łatwością wnika w głąb tkanek, transportując dobroczynne związki do ich wnętrza, zmiękczając skórę i przywracając jej elastyczność. Dzięki regularnemu stosowaniu zmarszczki ulegają redukcji, a twarz staje wyraźnie gładsza. Olej kokosowy posiada skuteczne właściwości nawilżające i przeciwbakteryjne, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się u osób ze skórą suchą i trądzikową. Ponadto olej kokosowy jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu:  witamin C, E, B6, B12, kwasu foliowego, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, jodu oraz kwasu laurynowego (takiego samego jak w mleku matki)

Olej babassu: pozyskiwany jest z orzechów drzewa palmowego atalia, naturalnie występującego na rozległym obszarze Ameryki Południowej i Afryki. Olej wytwarza się w procesie tłoczenia na zimno, a następnie poddaje się procesowi oczyszczania. Olej ma naturalną postać miękkiego i jasnego masła, które pod wpływem niewysokiej temperatury zmienia się przezroczysty płyn.  Olej babassu charakteryzuje się działaniem nawilżającym oraz zmiękczającym i poprawia elastyczność skóry. Jako emolient przeciwdziała utracie wilgoci w skórze i wzmacnia jej płaszcz lipidowy. Ze względu na właściwości ujędrniające sprawdza się w walce z cellulitem oraz rozstępami. Jako naturalna, hipoalergiczna substancja może z powodzeniem być stosowany przez kobiety w ciąży. Babassu zawiera dużo nasyconego kwasu laurynowego, odpowiedzialnego za działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak linolowy, oleinowy oraz monoenowy, które gwarantują odporność na utlenianie, dzięki czemu olejek może pełnić rolę dodatkowego, naturalnego filtra UV w preparatach do opalania. Zawiera także fitosterole, które mają działanie antyoksydacyjne oraz stymulują odnowę komórkową i regenerację skóry. Zawarta w nim witamina E zwalcza wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo oraz reguluje gospodarkę wodną skóry.

Olej z kiełków pszenicy: Olej z kiełków pszenicy posiada intensywnie pomarańczową barwę i charakterystyczny, zbożowy zapach. Wśród składników aktywnych, obecnych w oleju z kiełków pszenicy, wyróżnia się między innymi:  nienasycone kwasy tłuszczowe – linolenowy, palmitynowy, alfa-linolenowy, stearynowy; witaminy z grupy B – B1, B2, B3; witaminę E – w bardzo wysokim stężeniu (największym spośród wszystkich olejów roślinnych); witaminy A i D; minerały – wapń, magnez, potas, siarkę, fosfor, żelazo, sód; fosfolipidy – przede wszystkim lecytynę; błonnik; fitosterole; oktakosanol. Olej z kiełków pszenicy opóźnia starzenie się skóry, działa ujędrniająco, wzmacnia barierę lipidową skóry, łagodzi objawy łuszczenia się skóry, koi podrażnienia. Stosowanie oleju z kiełków pszenicy zalecane jest kobietom w ciąży.

Olej konopny: używany w kosmetyce pochodzi z konopi siewnych. Jest w ścisłej czołówce pod względem właściwości pielęgnacyjnych. Wynika to z jego składu: w niemal 80 procentach składa się on z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), szczególnie kwasu linolowego z grupy kwasów tłuszczowych omega-6 i kwasu linolenowego z grupy omega-3. W dodatku mają one idealne względem siebie proporcje. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 3: 1 i jest idealny dla prawidłowego metabolizmu lipidów. W oleju konopnym są też inne kwasy: oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, a także proteiny, aminokwasy, karoten, minerały, witaminy (A, D, E i K), fitosterole, fosfolipidy. Wreszcie znajdziemy w nim również mnóstwo biologicznie czynnych substancji o właściwościach przeciwzapalnych, regenerujących, antyseptycznych, antyoksydacyjnych oraz chroniących przed słońcem, m.in. tokoferol, canabidol, czy terpenol. Olej konopny szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustego filmu. Można stosować go w czystej postaci bezpośrednio na skórę, ale jest też wykorzystywany jako cenny składnik kosmetyków, zwłaszcza emolientów przeznaczonych do skór z problemami oraz do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci.To wszystko sprawia, że jest on cennym składnikiem pielęgnacyjnym.

Olej jojoba: charakteryzuje się odmiennym składem kwasów tłuszczowych oraz specyficznymi właściwościami. W jego skład wchodzą głównie: nasycone i nienasycone alkohole, kwasy tłuszczowe, fitosterole, witamina A, witamina E, witamina F (kwasy tłuszczowe NNKT) skwalen. Olej jojoba budową zbliżony jest do sebum wydzielanego przez gruczoły łojowe, dzięki czemu łatwo wchłania się przez skórę oraz zapobiega jej wysuszeniu. Jest on bardzo uniwersalny i pomaga utrzymać zdrowie włosów, paznokci, skóry twarzy oraz ciała. Olej jojoba posiada również dużą odporność na wysoką temperaturę. Olej jojoba jest zalecany dla każdego typu cery, nie powoduje reakcji alergicznych ani podrażnień. Pomaga w regulacji gruczołów łojowych, których zaburzenia stanowią podstawę większości problemów skórnych. W przypadku skóry suchej olejek uzupełnia niedobory warstwy lipidowej, dzięki czemu cera uzyskuje odpowiedni poziom nawilżenia i blask. W przypadku skóry tłustej olej działa hamująco na ilość wydzielanego sebum. Olej jojoba posiada właściwości przeciwzapalne i nawilżające skórę. Olej jojoba nie zapycha porów, pomaga leczyć stany zapalne skóry, między innymi trądzik, egzemę, łupież, pomaga w leczeniu objawów łuszczycy, ujędrnia skórę, posiada działanie antyoksydacyjne, regeneruje końcówki włosów, odżywia paznokcie oraz delikatnie pielęgnuje skórę dzieci.

Olej migdałowy: poprawia cyrkulację krwi, działa przeciwstarzeniowo, nawilżająco. Olejku w czystej postaci mogą używać zarówno osoby dorosłe, jak i małe dzieci. Upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Olej z pestek winogron: zawiera również flawonoidy, resweratrol , minerały , lecytynę i witaminę B6.

Olejek pomarańczowy: olejek pomarańczowy ma cudowny zapach świeżej pomarańczy. W aromaterapii jest ceniony zwłaszcza ze względu na swoje właściwości uspokajające, harmonizujące i stabilizujące układ nerwowy. Zapach olejku wzbudza apetyt i wpływa stymulująco na układ trawienny. Aromatyzacja powietrza olejkiem pomaga pokonać dolegliwości żołądkowo - jelitowe. Olejek z pomarańczy pomaga również przy dolegliwościach skórnych. Wzmacnia tkankę łączną, działa regenerująco, ujędrniająco i antycellulitowo na skórę. Ten olejek eteryczny jest również stosowany w pielęgnacji cery zanieczyszczonej, ze względu na działanie antyseptyczne i oczyszczające. Zapach olejku pomarańczowego relaksuje i uspokaja, pozwala uzyskać pogodny nastrój.

Olej z pestek moreli (nazywany także olejem morelowym): pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion owoców moreli zwyczajnej. Jest to drzewo z rodziny różowatych, pochodzące z terenów Azji Środkowej i Wschodniej. Obecnie morela zwyczajna uprawiana jest w wielu miejscach świata, w tym również w Polsce. Pestki moreli składają się w około 40% z tłuszczu, który po wytłoczeniu nazywany jest olejem z pestek moreli. Jego głównymi składnikami aktywnymi są korzystne dla zdrowia tłuszcze nienasycone oraz witaminy – przede wszystkim niezwykle cenna i rzadko spotykana witamina B17. Wśród najważniejszych składników oleju z pestek moreli wyróżnia się: nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy (omega-9) i kwas linolowy (omega-6); kwas palmitynowy (nasycony kwas tłuszczowy); witaminy z grupy B, w tym witaminę B17; witaminę E, witaminę A, sole mineralne.  Do głównych korzyści, jakie wynikają ze stosowania olejku morelowego, zalicza się: dogłębne nawilżenie skóry ,odżywienie i ukojenie skóry – dzięki bogactwu naturalnych antyoksydantów, witamin i kwasu linolowego, olej z pestek moreli dogłębnie odżywia skórę, przeciwdziała procesom starzenia, a także łagodzi stany zapalne. Stosowanie oleju morelowego szczególnie zalecane jest osobom o cerze dojrzałej, pozbawionej jędrności. Olej z pestek moreli może być stosowany również do pielęgnacji skóry niemowląt – jest wyjątkowo delikatny i niepodrażniający.

Olej Perilla (olej z pachnotki): jest substancją w 100% naturalną nie wywołuje alergii i może być stosowany nawet u osób bardzo wrażliwych. Jest olejem lekkim i nie zapycha porów co sprawia, że bez obaw może być stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej. Olej z pachnotki jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego należącego do grupy nienasyconych tłuszczów Omega-3. W związku z tym jest on polecany osobom z chorobami układu krążenia oraz wegetarianom, których dieta pozbawiona ryb może stwarzać ryzyko niedoboru  Omega-3. Ponadto olej z pachnotki zawiera dużo witaminy E pozytywnie wpływającej na skórę, przeciwdziałającej zakrzepom oraz warunkującej prawidłową płodność. Jest także bogaty w kwas rozmarynowy mający działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Olej z pachnotki zawiera w swoim składzie także kwercetynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, opóźnia starzenie oraz wykazuje silne działanie przeciwalergiczne. Znajdziemy w nim również flawonoidy, antocjany oraz wiele związków fenolowych wpływających korzystnie na organizm człowieka.

Olejek jaśminowy: Olejek jaśminowy , który jest jednym ze składników masła jaśminowego zawiera związki chemiczne, które  działają antyseptycznie (bakteriobójczo), goją podrażnienia, trądzik i stany zapalne. Przyspieszają też regenerację podniszczonych komórek oraz odżywiają je i wzmacniają poprzez utrzymywanie w nich wilgoci. Olejek jaśminowy jest również źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy, które usuwają z ciała wodne rodniki, czyli związki chemiczne, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do starzenia się komórek (ich źródłem jest na przykład dym tytoniowy).  Wspomaga naturalną odnowę komórek skóry i pobudza tworzenie się nowych komórek. Poprawia elastyczność i sprężystość. Przywraca blask zmęczonej skórze. Skóra staje się gładsza, jędrniejsza, bardziej promienna. Ma młodszy wygląd. Dodatkowo ma właściwości silnego afrodyzjaku, działającego w równym stopniu na kobiety, co na mężczyzn.  

Butyrospermum Parkii (Shea) butter, Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Perilla Frutescens (Perilla) oil, Prunus armeniaca (apricot) kernel oil, Helianthus annuus (SUNFLOWER) Seed Oil, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil, Argania Spinosa (Argan) Nut Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Oryza Sativa (Rice) Oil, Jasminum Grandiflorum (Jasmine) oil, Cananga Odorata (Ylang-Ylang) Flower oil,  Citrus Aurantium dulcis (Orange) Oil, Citrus Bergamia (Bergamot) Oil, Vetivera zizanioides (Vetiver) root oil



Zobacz także

Komentarze

Oceń 
Agata Kotowska
2019-03-26

Bardzo odżywcze masło

Markę Rosafilo odkryłam na targach kosmetyków naturalnych i postanowiłam wypróbować masło jaśminowe z pachnotką oraz parówkę do twarzy z jaśminem i nagietkiem. Bardzo lubię jaśmin -zarówno jako surowiec kosmetyczny, jak i sam zapach jaśminu, który kojarzy mi się z początkiem lata. Masło nie pachnie wyłącznie jaśminem, mamy tu połączenie olejku jaśminowego i kilku ciepłych, orientalnych olejków eterycznych - ylang ylang, wetiweru, pomarańczy i bergamotki, które nadaje masłu niepowtarzalny zapach, który co prawda nie każdemu może odpowiadać. Za właściwości natłuszczające i odżywcze odpowiada bogata kompozycja cennych olei, rzadko spotykana w kosmetykach do ciała. Dzięki temu masło bardzo dobrze odżywia i uelastycznia suchą skórę. Bardzo łatwo się rozsmarowuje, dzięki czemu wystarczy go niewiele, aby posmarować całe ciało. Duża pojemność (200 ml) jest również na plus. Polecam osobom z suchą skórą, które tolerują olejki eteryczne.

Napisz swoją opinię

Jaśminowe masło z pachnotką

Arcybogate w składniki odżywcze masło do ciała z naturalnym olejkiem jaśminowym znanym ze swoich różnorodnych dobroczynnych i upiększających właściwości.

Olejek jaśminowy , który jest jednym ze składników masła jaśminowego zawiera związki chemiczne, które działają antyseptycznie (bakteriobójczo), goją podrażnienia, trądzik i stany zapalne. Przyśpieszają też regenerację podniszczonych komórek oraz odżywiają je i wzmacniają poprzez utrzymywanie w nich wilgoci. Olejek jaśminowy jest również źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy, które usuwają z ciała wodne rodniki, czyli związki chemiczne, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do starzenia się komórek.

Działanie:
- nawilżające
- regenerujące
- wygładzające
- przeciwzmarszczkowe

Napisz swoją opinię