Relaksująca sól do kąpieli

0,00 zł

Relaksująca sól do kąpieli to odprężenie i ukojenie dla naszego ducha i ciała.

Połączenie w swoim składzie soli z Morza Martwego, czarnej soli himalajskiej, kwiatu chabru oraz naturalnych olejków eterycznych sprawia, że nasze ciało otrzymuje odżywcze minerały i pierwiastki do lepszego funkcjonowania.

Nasza skóra jest oczyszczona, wygładzona, nawilżona, zregenerowana a co najważniejsze dzięki pięknemu zapachowi naturalnego olejku lawendowego i innych olejków odczuwamy odprężenie, przyjemność i relaks po wyczerpującym dniu pracy.

Nasza łazienka zamienia się w domowe SPA. Po kąpieli odczuwamy ukojenie i odprężenie, co ułatwi nam zasypianie.  

Działanie:
- relaksujące
- przeciwzapalne
- odżywcze
- wygładzające
- kojące

Pojemność
Ilość

Relaksująca sól do kąpieli to odprężenie i ukojenie dla naszego ducha i ciała.

TYLKO NATURALNE SKŁADNIKI !
ŻADNYCH KONSERWANTOW !

Relaksująca sól do kąpieli ma w swoim składzie: sól z Morza Martwego, czarną sól himalajską, kwiat chabru oraz naturalne olejki eteryczne , dzięki którym nasze ciało otrzymuje  odżywcze minerały i pierwiastki do lepszego funkcjonowania. Nasza skóra jest oczyszczona, wygładzona, nawilżona , zregenerowana a co najważniejsze dzięki pięknemu zapachowi naturalnego olejku lawendowego i innych olejków odczuwamy odprężenie , przyjemność i relaks po wyczerpującym dniu pracy.

Nasza łazienka zamienia się w domowe SPA. Po kąpieli odczuwamy ukojenie i odprężenie, co ułatwi nam zasypianie.   

Działanie:
- relaksujące
- przeciwzapalne
- odżywcze
- wygładzające



Sól z Morza Martwego leżącego na pograniczu Jordanii i Izraela sól pozyskiwana jest poprzez odparowywanie wody. W jej składzie znajduje się magnez, wapń, krzem, żelazo, brom, potas, soda, glin,jod oraz fluor. Ma też szerokie działanie pielęgnacyjne - pobudza krążenie krwi i odżywia skórę. Czysto kosmetyczne właściwości soli to wygładzanie skóry, redukcja zmarszczek, jak również zmniejszanie widoczności blizn oraz rozstępów. Poprawa krążenia krwi wpływa też na znaczną redukcję cellulitu.

Sól czarna himalajska pochodzi z wulkanicznych terenów Pakistanu. Stąd bierze się w niej wyczuwalny zapach i smak siarki. sól himalajska charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami. Jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia składników pochodzących z pradawnego oceanu. Himalajska krystaliczna sól dostarcza naszemu ciału energii i regeneruje organizm na wszystkich poziomach. Sól himalajska zawiera praktycznie wszystkie pierwiastki w ilościach śladowych, w organicznej, łatwo przyswajalnej dla organizmu formie. Proporcje minerałów w krystalicznej soli himalajskiej niemal są lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w idealnie zdrowym ciele człowieka. 

Kwiat chabru (płatki): to nie tylko pospolity chwast spotykany na polach zbóż, lecz także roślina ceniona w zielarstwie i w kosmetyce oraz roślina ozdobna. Surowcem zielarskim są płatki kwiatów chabru, które zawdzięczają swoje prozdrowotne właściwości antocyjanidynom – związkom bioaktywnym, barwiącym płatki na charakterystyczny, niebieski kolor. Płatki chabru bogate są w antocyjanidyny i flawonoidy, zawierają również składniki mineralne, między innymi magnez, potas i mangan. Składniki obecne w płatkach chabru pozytywnie wpływają na stan skóry i błon śluzowych. Napar z płatków chabru w postaci okładu na oczy pomaga zmniejszyć cienie i opuchliznę pod oczami, koi zmęczone oczy, łagodzi też objawy zapalenia spojówek i powiek. Wyciąg z kwiatów bławatka ceniony jest również w kosmetyce. Ze względu na swe działanie zmiękczające, antybakteryjne i przeciwzapalne zalecany jest w preparatach do cery tłustej i trądzikowej. Wykazuje również właściwości obkurczające oraz wzmacniające naczynka krwionośne, dlatego stanowi częsty składnik aktywny w kosmetykach do cery naczynkowej.

Olejek lawendowy: Lawenda zawiera w sobie m.in. dużą ilość garbników, kumaryny, fotosteroli, soli mineralnych, kwasów organicznych i olejku eterycznego, w którego skład wchodzą m.in. linalol, geraniol, fufurol, cyneol czy pinen, dzięki czemu lawenda wykazuje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i kosmetyce.  W stanach rozdrażnienia działa odprężająco i kojąco, natomiast w przypadku wyczerpania delikatnie pobudza.  Zapach przyjemny i relaksujący.   Niweluje rozstępy i blizny. Silnie wygładza i reguluje wydzielanie sebum. Skutecznie zmniejsza widoczność zmarszczek. Ułatwia zasypianie. Pobudza aktywność umysłową.

Pierwszym etapem kąpieli w soli relaksującej jest zwykła kąpiel, w której za pomocą kosmetyków myjemy ciało. Wykonujemy tą pierwszą kąpiel dla tego, że w słonej wodzie mydło się nie pieni, a to właśnie piana jest czynnikiem myjącym. Tą część powinniśmy wykonać w miarę szybko. Po kąpieli spuścić wodę z wanny, spłukać pozostałości i nalać ciepłą wodę.

Drugi etap to kąpiel z naszą solą. Do wanny wlewamy niewiele więcej ciepłej wody (najlepiej, żeby miała ona temperaturę ok. 37 stopni C) niż przy zwykłej kąpieli, ponieważ od ilości nalanej wody zależy ilość soli jaką wsypujemy do wanny. Stężenie soli podczas kąpieli powinno być duże, im więcej tym lepiej dla naszej skóry. Proponujemy do wanny wsypać ok. 10 łyżek soli.

W kąpieli spędzamy ok. 30 minut , jednak pamiętajmy , aby tego czasu nie przekraczać. Osoby posiadające problemy z krążeniem powinny skonsultować z lekarzem możliwość korzystania z kąpieli w solach.

Zachęcamy do korzystania z takiej kąpieli i domowego SPA raz w tygodniu.

Sól biała z Morza Martwego: to niezastąpiony środek do pielęgnacji skóry i wspomagający regenerację organizmu. Kąpiel z dodatkiem soli z Morza Martwego dogłębnie odżywia i nawilża skórę, nadając jej zdrowy wygląd. Odmładza ją i uelastycznia. Sprzyja gojeniu się zmian skórnych i wzmacnia barierę ochronną skóry. Ponadto wspaniale regeneruje mięśnie i pozytywnie wpływa na strukturę oraz funkcjonowanie stawów i mięśni, a przy tym przyjemnie odpręża. To, co wyróżnia sól z Morza Martwego, to wyjątkowa zawartość minerałów. Tradycyjna sól morska zawiera około 85% chlorku sodu, natomiast sól z Morza Martwego zaledwie 12-18%. Chlorek sodu w przypadku tej soli ustępuje miejsca chlorkowi magnezu, którego zawartość oscyluje w granicach 45-55%. Obok niego znajduje się ponad 30 innych minerałów o korzystnym wpływie na organizm człowieka (m.in. wapń, mangan, potas, żelazo, siarka, fosfor). Wysoka ilość magnezu i bogata zawartość pierwiastków przyczynia się do terapeutycznych właściwości soli z Morza Martwego.

Sól czarna himalajska: pochodzi z wulkanicznych terenów Pakistanu. Stąd bierze się w niej wyczuwalny zapach i smak siarki. sól himalajska charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami. Jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia składników pochodzących z pradawnego oceanu. Himalajska krystaliczna sól dostarcza naszemu ciału energii i regeneruje organizm na wszystkich poziomach. Sól himalajska zawiera praktycznie wszystkie pierwiastki w ilościach śladowych, w organicznej, łatwo przyswajalnej dla organizmu formie. Proporcje minerałów w krystalicznej soli himalajskiej niemal są lustrzanym odbiciem tego, co znajduje się w idealnie zdrowym ciele człowieka. 

Kwiat chabru (płatki) to nie tylko pospolity chwast spotykany na polach zbóż, lecz także roślina ceniona w zielarstwie i w kosmetyce oraz roślina ozdobna. Surowcem zielarskim są płatki kwiatów chabru, które zawdzięczają swoje prozdrowotne właściwości antocyjanidynom – związkom bioaktywnym, barwiącym płatki na charakterystyczny, niebieski kolor. Płatki chabru bogate są w antocyjanidyny i flawonoidy, zawierają również składniki mineralne, między innymi magnez, potas i mangan. Składniki obecne w płatkach chabru pozytywnie wpływają na stan skóry i błon śluzowych. Napar z płatków chabru w postaci okładu na oczy pomaga zmniejszyć cienie i opuchliznę pod oczami, koi zmęczone oczy, łagodzi też objawy zapalenia spojówek i powiek. Wyciąg z kwiatów bławatka ceniony jest również w kosmetyce. Ze względu na swe działanie zmiękczające, antybakteryjne i przeciwzapalne zalecany jest w preparatach do cery tłustej i trądzikowej. Wykazuje również właściwości obkurczające oraz wzmacniające naczynka krwionośne, dlatego stanowi częsty składnik aktywny w kosmetykach do cery naczynkowej.

Olej z pestek winogron: Olej z pestek winogron zawiera również flawonoidy, resweratrol , minerały , lecytynę i witaminę B6.

Olejek lawendowy: Lawenda zawiera w sobie m.in. dużą ilość garbników, kumaryny, fotosteroli, soli mineralnych, kwasów organicznych i olejku eterycznego, w którego skład wchodzą m.in. linalol, geraniol, fufurol, cyneol czy pinen, dzięki czemu lawenda wykazuje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i kosmetyce.  W stanach rozdrażnienia działa odprężająco i kojąco, natomiast w przypadku wyczerpania delikatnie pobudza.  Zapach przyjemny i relaksujący.   Niweluje rozstępy i blizny. Silnie wygładza i reguluje wydzielanie sebum. Skutecznie zmniejsza widoczność zmarszczek. Ułatwia zasypianie. Pobudza aktywność umysłową.

Olejek rozmarynowy: Olejek rozmarynowy należy do najcenniejszych olejków eterycznych mających bardzo szerokie zastosowanie a aromaterapii a także kosmetyce. Zastosowanie olejku rozmarynowego jest bardzo szerokie i najczęściej stosuje się go do masaży ciała, kąpieli a także aromatyzowanych inhalacji w przypadku chorób dróg oddechowych. Rozmaryn lekarski to roślina o bardzo charakterystycznym zapachu i aromacie przypominającym eukaliptus.  Olejek rozmarynowy w lecznictwie najczęściej wykorzystywany jest przy przeziębieniach i migrenie. Olejki eteryczne z rozmarynku łagodzą stany depresyjne oraz pobudzają. Z kolei olejek rozmarynowy w kosmetyce ma właściwości ściągające i normalizujące.  Jego szerokie zastosowanie pozwala na leczenie zarówno dróg oddechowych, stanów zapalnych skóry jak również emocjonalnych zawirowań. Olejek rozmarynowy posiada właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dlatego też jest chętnie stosowny w kosmetyce do produkcji skutecznych kosmetyków do pielęgnacji skóry oraz włosów. Cera tłusta i rozszerzone pory idealnie nadaje się do zastosowania kosmetyków które zawierają w
Olejek z melisy: Olejek melisowy uzyskuje się z liści, kwiatów oraz pędów melisy. Jego właściwości doceniane są od dawna. Stosuje się go przede wszystkim jako środek odkażający, przeciwbakteryjny i tonizujący. Melisa działa też wykrztuśnie, przeciwbólowo, antyalergicznie, uspokajająco i antydepresyjnie. Oprócz tego, że melisa działa przeciwbakteryjnie i odkażająco to posiada również szereg innych zalet, które wpływają korzystnie na stan skóry. Badania wykazały, iż olejek melisowy powinien być stosowany przede wszystkim przez osoby z cerą tłustą i problematyczną, bowiem eliminuje trądzik i bakteryjne wykwity skórne. Co więcej, używają go alergicy, ponieważ działa łagodząco na wszelkie wysypki uczuleniowe, niweluje też świąd. Zalecany jest przy infekcjach o charakterze grzybicznym, leczy półpaśca i opryszczkę. I to nie wszystko, olejek z melisy uśmierza ból i obrzęki, można go stosować w celu łagodzenia ukąszeń owadów. Z olejku melisowego można też przygotować płukankę do ust – usuwa nieświeży oddech, działa leczniczo na zajady. Ekstrakt z jej liści obfituje we flawonoidy, garbniki oraz sole mineralne. 

Olejek limetkowy: Olejek z limetki charakteryzuje się orzeźwiającym cytrusowym zapachem . Olejek pozyskiwany w drodze destylacji parą wodną skórek owoców Citrus aurantifolia. Posiada intensywny, jasny, cytrusowy zapach. Olejek limetkowy jest bogaty w 1,8-cyneol, 5-metoksypsoralen, alfa-bergamoten, alfa-pinen, alfa-terpineol itd. Olejek limetkow ma właściwości pobudzające i odświeżające. Poprawia nastrój i samopoczucie. Znosi zmęczenie i energetyzuje. Uśmierza ból głowy. Chętnie wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym. Działa przeciwbakteryjnie i rozjaśniająco.

Olejek miętowy: Olejek miętowy to rodzaj olejku eterycznego otrzymywanego z mięty pieprzowej. Od najdawniejszych czasów liście mięty były wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym, kosmetycznym i spożywczym. W Polsce znane są przede wszystkim ze swych właściwości leczniczych. Mięta pieprzowa należy do najczęściej stosowanych ziół. Mięta jest wieloletnią rośliną pochodzącą z Europy, znaną i stosowaną od tysięcy lat, przede wszystkim przy problemach trawiennych, np. niestrawności, kolkach, mdłościach. Podobne działanie ma olejek miętowy. Głównym jego składnikiem jest mentol. Właściwości terapeutyczne mięta zawdzięcza olejkom lotnym, garbnikom, flawonoidom i kwasom organicznym. Lekko pikantny i orzeźwiający zapach odpręża umysł, uwalnia stres, zmęczenie, zwalcza depresję i łagodzi nerwy. Chroniąc przed zmęczeniem fizycznym i psychicznym, wzmacnia system odpornościowy i wpływa na ogólne zdrowie organizmu, skóry i włosów. Olejek z mięty pieprzowej wpływa na dobrą kondycję skóry. Dzięki zawartości mentolu, olejek odpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia ciało pozbawione blasku i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry. Dzięki olejkowi z mięty pieprzowej cera staje się gładka i lśniąca.

Olejek tymiankowy: W skład tymianku wchodzi olejek eteryczny zawierający tymol, cyneol, pinen, borneol, linalol i cymol. Ziele to zawiera także kwasy chlorogenowe, ursulowe, kawowe, oleaginowe oraz flawony w postaci luteoliny, apigeniny, goryczy i saponiny. Dzięki swoim właściwościom leczniczym wykorzystuje się go do zwalczania wielu chorób oraz w profilaktyce zdrowotnej. Tymianek występuje w preparatach działających przeciwzapalnie, bakteriobójczo, napotnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Wedle wskazań aromaterapii olejek tymiankowy działa stymulująco na umysł i poprawia koncentrację. Znalazł wiele zastosowań w kosmetologii, głównie w produktach oczyszczających i dezodoryzujących. Ponadto karwakrol i tymol hamują enzymy prozapalne oraz działają przeciwbólowo, co wykorzystuje się w olejach do masażu i w okładach w bólach gośćcowych. Tymol i karwakrol wykazują także właściwości antyoksydacyjne. Wykorzystuje się to w kosmetykach fotoochronnych i chroniących kolor włosów. Olejek tymiankowy poprawia stan skóry trądzikowej, działa przeciwbakteryjnie, przeciwłojotokowo i delikatnie ściągająco. Wspomaga leczenie łupieżu, zmniejsza wypadanie włosów.

Maris Sal (Dead Sea Salt), Sodium chloride (himalayan salt), Centaurea cyanus (cornflower) petals, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Lavandula Hybrida Herb Oil (Lavandin Oil), Melissa Essential Oil, Cymbopogon Winterianus Herb Oil, Rosmarinus Officinalis Oil, Mentha Arvensis Oil

Zobacz także

Komentarze

Napisz swoją opinię

Relaksująca sól do kąpieli

Relaksująca sól do kąpieli to odprężenie i ukojenie dla naszego ducha i ciała.

Połączenie w swoim składzie soli z Morza Martwego, czarnej soli himalajskiej, kwiatu chabru oraz naturalnych olejków eterycznych sprawia, że nasze ciało otrzymuje odżywcze minerały i pierwiastki do lepszego funkcjonowania.

Nasza skóra jest oczyszczona, wygładzona, nawilżona, zregenerowana a co najważniejsze dzięki pięknemu zapachowi naturalnego olejku lawendowego i innych olejków odczuwamy odprężenie, przyjemność i relaks po wyczerpującym dniu pracy.

Nasza łazienka zamienia się w domowe SPA. Po kąpieli odczuwamy ukojenie i odprężenie, co ułatwi nam zasypianie.  

Działanie:
- relaksujące
- przeciwzapalne
- odżywcze
- wygładzające
- kojące

Napisz swoją opinię